Aan de slag als zzp’er – eigen baas zijn, ondernemen, je expertise inzetten. Sinds de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) is het niet meer zo eenvoudig. Toen je een VAR had, wisten opdrachtgevers zeker dat je voor jezelf mocht werken. Nu moet het werk onder een goedgekeurd modelcontract vallen en geeft dat nog geen 100 procent zekerheid.

De Wet DBA geeft de Belastingdienst namelijk veel meer mogelijkheden om te checken of wat je doet wel echt werk is voor een zelfstandige of dat je eigenlijk in dienst zou moeten worden genomen. En wat blijkt? Maar liefst 70 procent van de zzp’ers mogen niet als zelfstandige werken en zouden dus in dienst moeten komen. Dat heel veel zzp’ers helemaal niet in dienst willen, speelt helaas geen enkele rol. Gelukkig kan Carrière je vooruithelpen. 

Zelfstandig met een beetje hulp van Carrière

Durft jouw opdrachtgever niet meer met je in zee? Zie je zelf op tegen alle rompslomp met contracten en regeltjes? Zet Carrière in als intermediair die jou en al je opdrachtgevers bij elkaar brengt.

Je kunt ons op twee manieren gebruiken: als adviseur op basis van onze Zzp-scan en als opdrachtgever die de risico’s van jou en je klant overneemt: Zzp-subcontracting.

Advies en Zzp-scan

Bij een zzp-scan kijken we of jij door de Belastingdienst aangemerkt wordt als zelfstandige en of de opdracht die je aanneemt geschikt is om als zelfstandige uit te voeren. Een ‘ja’ geeft jouw meer zekerheid, bij een ‘nee’ kunnen we adviseren in welke vorm je het werk wél uit kunt voeren.

Zzp-subcontracting

Ook bij subcontracting beginnen we met de zzp-scan. Als de zzp-scan een positieve uitkomst heeft, worden wij formeel je juridisch opdrachtgever. We hebben speciale modelovereenkomsten ontwikkeld die zijn goedgekeurd door de Belastingdienst. Daarmee is alles in één keer goed geregeld, zowel voor jou als voor je klant en lopen jullie beiden geen enkel risico meer. We blijven met periodieke audits controleren of je nog steeds ingezet wordt waarvoor je bent ingehuurd.

En heeft de scan uitgewezen dat je het werk niet als zelfstandige mag doen, dan kunnen wij optreden als werkgever of bemiddelen en adviseren we je bij andere contractvormen.

Meer weten?

Wilt u kennismaken en verder praten? Neem contact op met een Carrière partner bij jou in de regio.