Vijf goede redenen om ondernemer te worden

Gepubliceerd: 1 maart 2019
Sommige mensen kunnen beter geen ondernemer worden. De redenen daarvoor heb ik je in dit artikel uit de doeken gedaan. Maar geregeld kom ik mensen tegen voor wie ondernemerschap juist de beste keuze is. In dit artikel vertel ik je wat de enorme voordelen zijn van zelfstandig aan de weg timmeren. Vijf goede redenen om ondernemer te worden. 
1. Je werkt voor eigen rekening

Het is anders om de beloning van je eigen inspanningen terug te zien op je bankrekening. Wie dat eenmaal ervaren heeft, wil over het algemeen niet snel meer terug. Van alle goede beslissingen pluk je zelf de vruchten. Tegelijkertijd bouw je iets op voor later. Je eigen onderneming kan op den duur een waarde gaan vertegenwoordigen. Een waarde die je kunt verzilveren door je bedrijf te verkopen.

2. Je hebt alles zelf in de hand

Nou, bijna alles. Want je moet ook het economisch tij een beetje mee hebben, natuurlijk. En laat dat nu net het geval zijn … Op dit moment ben je als ondernemer spekkoper, zoals dat heet, zeker in de uitzendbranche. Maar daarover in een later blog meer. Alles zelf in de hand, dáár wilde ik het nu over hebben. Jij bepaalt: uitbreiden? Investeren? Personeel aannemen? Verhuizen naar een ander bedrijfspand? Andere specialisatie? Als ondernemer is het aan jou. Maar ook kleinere zaken als: vanmiddag even niet, het weer is té goed. Hm, misschien hoort dat bij de grote dingen.

3. Ondernemen is een uitdaging die je zelf aangaat

Je verwezenlijkt je eigen droom, niet die van iemand anders. Je volgt daarbij je eigen visie, niet die van een ander. Je hebt geen baas. Je bent eigen baas. Meer hoef ik daar niet over te zeggen, toch?

4. Meer autonomie betekent meer ontwikkeling voor jezelf

Als zelfstandig ondernemer blijf je je ontwikkelen. Niet alleen omdat je daar zelf tijd voor kunt inruimen, maar ook omdat ondernemerschap dat nu eenmaal van je vergt. Je moet mee met de bewegingen in de markt. Je moet nieuwe mensen blijven ontmoeten die je nieuwe inzichten geven. Je moet dingen doen die je misschien niet durft of waar je in eerste instantie een beetje zenuwachtig van wordt. En je zult af en toe een fout maken. En ook daar groei je van.

5. Je wilt grip en sturing

Bij een werkgever bepalen anderen je toekomst, bij je eigen bedrijf doe jij dat. Als je een tijdje onderneemt, zul je ervaren dat je grip krijgt en je resultaten kunt sturen. Let op: dat gevoel is er niet meteen, maar als het komt, is het een machtig gevoel. Het is enorm bevredigend om na een jaar of vijf terug te kijken en te zien wat je voor elkaar gekregen hebt. Als werknemer kun je die ervaring nauwelijks bereiken.

Gaat je ondernemersbloed harder stromen als je dit leest? Volgende keer vertel ik je welke vormen van ondernemerschap er zijn en hoe je de meest geschikte vorm voor jou kiest.