5 goede redenen om te blijven leren

Gepubliceerd: 3 februari 2020

1. Je blijft bij de tijd

Werk verandert. Steeds meer werk wordt door machines gedaan. Zwaar lichamelijk werk, maar ook ingewikkelde sorteerklussen, bijvoorbeeld. Dat wil niet zeggen dat er dan geen mensen meer nodig zijn. Je zult wel andere vaardigheden nodig hebben. Je moet weten hoe je met zo’n machine omgaat bijvoorbeeld, of gegevens kunnen invoeren. Verdiep je dus in de ontwikkelingen in jouw branche en kijk wat je daarin interessant vindt.

2. Als je leert, verandert je werk

Als je jezelf ontwikkelt word je van meer waarde voor je werkgever. Misschien maken ze je teamleider. Of je krijgt een baan met meer verantwoordelijkheid of afwisseling. In veel gevallen wordt je werk interessanter en krijg je meer betaald.

_DSC2833.jpg

3. Door te leren haal je gezond je pensioen

Werk dat je op je twintigste fluitend deed, is op je zestigste vaak zwaar. En vaak had je op je veertigste eigenlijk al iets anders moeten gaan doen. Op tijd omscholen of bijscholen voorkomt dat je lijf kapot is vóór je met pensioen mag. Zeker nu we met zijn allen steeds later met pensioen mogen om het hele systeem betaalbaar te houden.

4. Leren maakt je blij

Onderzoek wijst uit: van leren en jezelf ontwikkelen word je gelukkiger. Als je jezelf doelen stelt en die haalt, geeft dat een enorme kick. Een goed gevoel over jezelf, dat een hele tijd aanhoudt. Je krijgt bovendien meer zelfvertrouwen en je wordt productiever. Natuurlijk is het dan wel belangrijk om haalbare doelen te stellen. We hoeven niet allemaal professor te worden.

5. Leren maakt je brein sterker

Nog meer onderzoek: leren is goed voor je hersens. Je maakt nieuwe verbindingen aan en je brein blijft elastisch. Leren helpt om je geheugen sterkt te houden en zelfs om dementie te voorkomen bijvoorbeeld.

Vraag je chef naar de mogelijkheden

Veel werkgevers bieden trainingen aan binnen het bedrijf. Of ze betalen mee aan je opleiding. Sommige mensen krijgen vrij om te leren. Het is dus altijd slim om even met je chef te gaan praten over je leerwensen. Al is het maar om te laten zien dat je ambities hebt.

Of kies voor training on the job

Wil je overstappen naar een andere baan? Heb je iets interessants zien staan bij onze vacatures? Voor sommige banen is het lastig mensen te vinden. Zo lastig dat er vaak budget is om iemand om te scholen. In die gevallen is er vaak training on the job: Dat wil zeggen dat je al aan het werk gaat, maar intussen ook een opleiding volgt. Bij de opdrachtgever zelf, of op een school. Vraag ons naar de mogelijkheden