1 mei: de Dag van de Arbeid

Gepubliceerd: 29 april 2020
_DSC2800-(1).png
Op 1 mei vieren we de Dag van de Arbeid. Binnen de Europese Unie is 1 mei een officiële feestdag in Polen, Hongrarije, België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal, Spanje, Tsjechië en Zweden. Hoe zit dat nu eigenlijk?

Wat ooit begon als het ‘lentefeest’ waarop gedemonstreerd werd voor een achturige werkdag, werd uitgeroepen tot de Dag van de Arbeid waarop gevierd wordt dat we van goede arbeidsomstandigheden mogen spreken. Deze dag wordt door veel landen gevierd, wat voor internationale verbondenheid zorgt. De achturige werkdag was er namelijk eindelijk!
 
Van demonstreren naar vieren
Een werkdag van acht uur is niet altijd vanzelfsprekend geweest (in sommige delen van de wereld helaas ook nu nog niet) en daar kwam in 1888 verandering in. Eén voor één demonstreerden landen voor een achturige werkdag. Toen eenmaal werd besloten om acht uur per dag als de norm te zien, werd de jaarlijkse demonstratie omgezet in een feestdag. 1 mei staat voor de strijd voor goede arbeidsomstandigheden en waardering voor elke arbeidersklasse, om samen een rechtvaardige samenleving te creëren.
 
Hoe wordt de Dag van de Arbeid gevierd?
Vroeger werd er flink uitgepakt met grote evenementen, praalwagens en verkleedpartijen. Tegenwoordig is 1 mei meer een symbolische dag waarop we waarderen dat de arbeidsomstandigheden verbeterd zijn. Het idee van de internationale verbondenheid blijft vandaag de dag bestaan. Daar mag zeker op geproost worden!