Wat voor ondernemer word jij – deel 1: rechtsvorm

Gepubliceerd: 1 maart 2019
Het is nogal een besluit om ondernemer te worden. Het raakt aan alle aspecten van je leven.Toch is het besluit om te gaan ondernemen pas het begin. Meteen daarna moet je kiezen welke rechtsvorm en welke samenwerkingsvorm je ondernemerschap moet aannemen. In deze blog gaan we in op de mogelijke rechtsvormen.

Wordt het een bv, vof of toch gewoon een eenmanszaak? Je kiest voor een bv of vof als je met een of meer partners een bedrijf begint. In de andere gevallen ligt een eenmanszaak vaak voor de hand maar is ook een bv mogelijk. Niet alleen het aantal mensen dat een onderneming gaat starten is belangrijk maar ook de grote juridische en fiscale verschillen tussen een bv enerzijds en een vof of eenmanszaak anderzijds. Denk hierbij onder andere aan het gebruik maken van diverse regelingen zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en meewerkaftrek

Met een bv richt je een rechtspersoon op. Hiermee kan je je persoonlijke financiële aansprakelijkheid beperken. Indien een lening wordt afgesloten om te ondernemen, staat vaak dat je nog steeds hoofdelijk aansprakelijk bent. Het is hoe dan ook verstandig om een fiscalist te raadplegen voor je je keuze maakt.

Loon of winstdeling?

In een bv ken je jezelf als directeur-grootaandeelhouder een salaris toe. Over dit salaris betaal je inkomstenbelasting. Daarnaast betaal je over de winst van de onderneming vennootschapsbelasting (20% of 25%). Bij een vof of eenmanszaak komt de winst uit onderneming rechtstreeks als inkomen in box 1. Puur fiscaal gezien is een bv vaak pas voordeliger als je elk jaar meer dan € 100.000 winst boekt.

Samenwerkingsvorm

Net zo belangrijk is de keuze van de samenwerkingsvorm. Als eenmanszaak moet je veel energie en geld steken in reclame, acties, promotie-advertenties etc. Bemoei je je graag met alles? Wil je alles in eigen hand houden? Dan is dit de beste keuze. Maar samenwerken met specialisten ligt meer voor de hand. Dat kan op allerlei manieren, waarover de volgende keer meer in Deel 2 van Wat voor ondernemer word jij – samenwerkingsvormen.