Vijf slechte redenen om ondernemer te worden

Gepubliceerd: 1 maart 2019

Je kunt je natuurlijk door van alles en nog wat tegen laten houden om ondernemer te worden. Hartstikke jammer. Toch zijn er ook slechte redenen om wél ondernemer te worden. De mensen die dachten dat ondernemerschap hen gelukkig zou maken kom ik ook geregeld tegen. Ik word er altijd een beetje droevig van. Daarom: dit zijn de vijf redenen die niet tot een goede carrière leiden.

1: Omdat je geen baan kunt vinden

Als je heel eerlijk bent, werkte je liefst voor een baas, te midden van een grote groep collega’s. Geniet je van een gespreid bedje en lig je er wakker van als je zelf moet verzinnen wat je morgen moet doen. Niks om je voor te schamen. En ook niet als het wat langer duurt om een baan te vinden. Dan maar ondernemer worden is in ieder geval niet de oplossing.

2: Voor het geld

Ondernemers verdienen geld als water. Toch? Hm, ja – sommigen. Na verloop van tijd. Met heel hard werken. Wie ondernemer wordt voor het geld, komt er over het algemeen al snel achter dat het zo niet werkt. Dat ondernemer zijn je pas wat brengt als je je hart volgt. Als je je drive kent en enthousiasme voelt voor wat je doet.

3: Vanwege de romantiek en de status

De snelle zakenman of -vrouw. Aanbeden door iedereen. Vol charme, souplesse, stijl.  Altijd op pad, in een mooie auto of een private jet, de snelle babbel. Heb je die film gezien? Romantisch beeld, zeker, maar als je er in gelooft, zul je een harde landing maken. Er is niet veel romantisch aan ondernemerschap. Ja, er zijn hoge toppen: onverwachte successen, hartverwarmende contacten. Maar ook keihard werken. Ploeteren soms.

4: Omdat je dan met niets of niemand rekening hoeft te houden

Je hebt gelijk. Je hebt geen lastige baas, dat ben je zelf. Als ondernemer hoef je met niets of niemand rekening te houden. Oh ja, behalve misschien je opdrachtgevers (de klant is nog steeds koning in deze wereld). Och, en had ik wet- en regelgeving al genoemd? En oh ja, de vermaledijde arbo- en belastingdienst. Maar verder: groot gelijk.

5: Omdat je dan helemaal vrij bent om te doen en laten wat je wilt

Deze reden lijkt op reden 4 en is net zo min waar. Ja, je mag zelf bepalen dat je een middag vrij pakt. Je mag zelf weten wanneer je luncht. Of je luncht, zelfs. Maar een goede ondernemer is er voor zijn opdrachtgevers. Dat is ook wel eens op vrijdagavond. Of op zondagmiddag. En weet je wanneer je om de goede reden ondernemer bent? Als je dat niet eens erg vindt!

Ik ben helemaal vóór ondernemerschap, maar dan wel om de juiste redenen. Daarover in mijn volgende blog meer. Wat was jouw reden om te gaan ondernemen?