Van werknemer naar ondernemer: vier valkuilen en tips om eroverheen te springen

Gepubliceerd: 1 maart 2019

Vanuit een baan voor jezelf beginnen is een spannende stap. Hoe goed je je ook voorbereidt, je komt in een compleet andere wereld terecht die vraagt om andere vaardigheden en vooral een andere mentaliteit. Vier valkuilen en mijn tips om daar overheen te springen.

Valkuil 1: voorzichtigjes aan beginnen

Vaak hoor je het advies parttime te beginnen. Dat zou veiliger zijn. Je hebt nog inkomen uit je baan, je krijgt uitbetaald als je ziek wordt, je kunt nog terug als je onderneming niet gaat lopen zoals gehoopt. Maar als er in mijn ogen één ding zeker is, dan is het dat een bedrijf waar je niet voor de volle honderd procent voor gaat zeker niet gaat lopen.

Ga ervoor

Focus, energie en aandacht zijn de sleutel tot succes. Ja, een eigen zaak beginnen is spannend, maar als je valkuil 1 hebt weten te vermijden, ligt er een realistisch businessplan. Bovendien heb je je franchiseorganisatie die je ondersteunt. Je hebt er alles aan gedaan om het plan te laten lukken, dus nu: ga ervoor!

Valkuil 2: te veel van je vrijheid genieten

Ondernemen is vrijheid, blijheid. Reden numero 1 om voor jezelf te beginnen. Geen baas die over je schouder meekijkt, je eigen tijd indelen, je eigen vrije uren en vakanties pakken als jij dat wilt. Dat klinkt allemaal goed. Toch is die vrijheid ook een enorme valkuil. Voor je het weet is er wéér een dag om die je verlummeld hebt, waarop je aan het zwemmen bent of waarin je tijd besteedde aan de verkeerde dingen.

Breng structuur aan

Als je al iets nodig hebt, dan is dat juist meer structuur. Je zult bovendien misschien zelfs méér uren moeten draaien dan je gewend bent. Je moet (voor jezelf) bepalen wat je van moment tot moment gaat doen. Stel haalbare doelen en vertaal die in kleine stapjes, subdoelen die leiden tot nieuwe doelen. Maak ze meetbaar en check elke twee weken hoe je ervoor staat.

Valkuil 3: alleen doen waar je goed in bent

Wie gaat ondernemen kiest een richting waar hij of zij talent voor heeft. Logisch. Maar ondernemen is altijd véél meer dan je eigen vak. Ben je goed in klussen binnenhalen? Fantastisch, maar wat doe je met al die leads? Ben je goed in de uitvoering van een opdracht? Mooi, maar hoe weten opdrachtgevers je te vinden? Omzet maken is fijn, maar de Belastingdienst wil wel weten hoe je die gemaakt hebt en waar het geld gebleven is.

Stap buiten je comfortzone

Als startende zzp’er kun je het je niet veroorloven je in één bezigheid te storten – je moet van alle markten thuis zijn. Realiseer je dat je misschien nog wel meer dan in je baan dingen zult moeten doen die soms ver buiten je comfortzone liggen. Natuurlijk heb je als franchisenemer wel voordelen van de organisatie (deze lees je hier). Er is geen standaardroute naar Rome, maar we kunnen je wel laten zien welke route jou veilig over de Alpen brengt!

Valkuil 4: verblind raken door idealisme

Onderzoek wijst uit dat de meeste mensen niet alleen als zelfstandige starten omdat ze meer vrijheid willen. Ze willen vooral op een zinvolle manier hun eigen ding doen. Ze willen zichzelf ontplooien op een manier die bijdraagt aan de maatschappij. Dat idealisme is een prachtige drijfveer, maar er moet wel een gezond busisnessplan achter zitten. Het is mooi om mensen met een ruime aftstand tot de arbeidsmarkt te willen bemiddelen, maar juist dan moet je plan op orde zijn. Anders kan het gebeuren dat de praktijk je een flinke tik op je neus geeft. Of zelfs knock-out slaat.

Kies voor een realistisch verdienmodel

Zorg kortom voor een realistisch verdienmodel. Je moet winstgevend zijn, anders heb je geen boterham – zo eenvoudig is het. Steek energie in het ontwikkelen van verschillende realistische scenario’s en onderzoek ook de gevolgen van een negatief scenario. Daarmee voorkom je financiële problemen. Die zuigen alle energie uit een bedrijf en eisen alle aandacht op, terwijl die juist gericht moet zijn op het binnenhalen van nieuwe business.