Hoe 'rijk' moet je zijn om te starten als franchisenemer?

Gepubliceerd: 12 juli 2019
Spoiler alert: niet zo heel erg …
 
Vaak denken mensen dat je een groot eigen bedrag moet meebrengen om als ondernemer te starten. Ze denken dat ze de investering niet kunnen opbrengen en zien er daarom al vanaf nog voor ze er serieus over nagedacht hebben. In deze blog zet ik uiteen wat je echt kunt verwachten. Het is geen verhaal dat tot op detail volledig is, het is bedoeld om je een indruk te geven.
 
Een van de gesprekken die je voert voor je start bij Carrière Uitzendbureau, gaat over alle financiële aspecten. De franchisemanager gaat je helpen een financieel model in elkaar te zetten. Het is niet realistisch om te denken dat je meteen al 40.000 uur verkoopt. Sterker nog, de eerste maanden verdien je hoogstwaarschijnlijk niets. Uit onze ervaring blijkt het ongeveer zes maanden te duren voor iemand break-even bereikt.


Een goed financieel plan

Een goed financieel plan is de basis. Daarvoor verdiep je je om te beginnen in de tarieven in de markt. Je onderzoekt hoe lang een gemiddelde plaatsing in jouw sector(en) duurt en om hoeveel uur die gaat. Dat zijn de belangrijkste aspecten die je marge bepalen en je omzet. Van je omzet trek je de investeringskosten af: een laptop, een printer en je entreefee bij Carrière. Dat laatste is een bedrag van 4950 euro. Daarvoor krijg je het gebruiksrecht van de naam en alle begeleiding gedurende je opstartfase.


De grootste kostenpost ben je zelf

Bovenop de investeringskosten komen de vaste kosten. De grootste post? Dat ben je zelf. Je weet zelf het beste wat je elke maand minimaal kwijt bent. Het hangt sterk af van je woonlasten, je gezinssituatie en je levensstijl. Tel daarbij op wat je betaalt voor zaken als een auto (die heb je echt nodig) en een locatie – dat kan in het begin ook een zolderkamer zijn of een ruimte in een bedrijfsverzamelgebouw. En zeker in het begin zul je jezelf op de kaart moeten zetten: wat wil je besteden aan marketing?
 
Een andere terugkerende post is je franchisegever Carrière Uitzendbureau. Je draagt een vast en een variabel deel van je opbrengsten af. Daarvoor profiteer je van het landelijk netwerk, kun je gebruikmaken van alle software, de diensten en de grootste pre voor velen: het debiteurenbeheer. Het salaris voor de mensen die je geplaatst hebt, schieten wij voor. Je kunt namelijk niet wachten met hun uitbetalen tot je opdrachtgevers jou betaald hebben.


Up and running

Vanaf dag 1 kun je mee gaan leveren aan nationale accounts. De marge daarop is niet zo hoog, maar zo ben je wel meteen up and running. De eerste inkomsten uit zelf geworven opdrachtgevers zien we meestal na een maand of twee.
 
Daarmee houden we allemaal rekening als we samen een financieel plan opstellen en dat doen we voor de komende vijf jaar. Dat wil zeggen dat we ook kijken naar de te verwachten groei van je bedrijf. De kosten die er dan aankomen voor personeel en huur, bijvoorbeeld. Het is verstandig je eerste winsten niet meteen in een dikkere leasebak te steken maar in je bedrijf. Als je personeel gaat aannemen, begin dan rustig aan. Op die manier zie je dat bedrijven in drie jaar tijd een gezonde ontwikkeling doormaken en daarna stabiliseren.


Een goed lopend bedrijf

Met onze input en ervaring kom je tot een financieel model waarin je de te verwachten uitgaven en inkomsten verwerkt hebt. Je hebt inzicht en weet wat er nodig is om een goed lopend bedrijf te krijgen. Zeker weten en garanties horen niet bij ondernemerschap, maar op deze manier heb je wel een fundament om op te bouwen.
 
Hoe dan ook, het blijft een serieus bedrag dat je moet investeren, zeg rond de 15.000 tot 20.000 euro. Sommigen hebben dat bedrag gespaard of kunnen lenen bij vrienden of kennissen. Banken staan over het algemeen niet te springen om je zo’n beperkt bedrag te lenen, maar een organisatie als Qredits doet dat wel, zij het tegen een forse rente. Of probeer crowdfunding, tegenwoordig ook een serieuze optie. Wat wij zien is dat als je het echt graag wilt en het financiële plan rond is, dat het dan eigenlijk altijd lukt.
 
Volgende maand verschijnt mijn laatste blog over samenwerken. Want al lijkt het franchisenemer zijn vaak een solo-onderneming, de beste ondernemers zijn de beste samenwerkers.