Beroep in de spotlight: Vrachtwagenchauffeur

Gepubliceerd: 1 januari 2019
Functie: vrachtwagenchauffeur

Voor de functie van vrachtwagenchauffeur heb je een groot rijbewijs nodig: vrachtwagens wegen 3500 kilo of meer. Je vervoert goederen veilig en efficiënt. Wat je vervoert kan van alles zijn: levensmiddelen, bouwmaterialen, bloemen of allerlei andere producten.

1. Waar kun je werken en hoe ziet je dag eruit?

Als vrachtwagenchauffeur kun je werken voor een transportbedrijf of rechtstreeks voor een fabrikant, supermarkt of producent, bijvoorbeeld van brood of veevoer. Je krijgt een wagen toegewezen, helpt met laden en lossen, controleert je wagen en gaat rijden. Meestal begin je vroeg, zodat je vóór de files uit onderweg bent. Om vijf, zes uur ’s morgens beginnen is heel normaal. Maar transport gaat 24 uur per dag door, dus er zijn ook middag-, avond- en nachtdiensten. Die diensten duren vaak 10 tot 14 uur. Met pauzes weliswaar, maar het kunnen behoorlijk lange werkdagen zijn.

2. Wat zijn de beste en wat zijn de mindere kanten van je functie?

Door de lange diensten kun je in een paar dagen al aan je maximale arbeidsuren zijn. Dat betekent dat je lange ‘weekends’ kunt hebben. De spreekwoordelijke vrijheid van de chauffeur is er nog steeds, ook al wordt steeds meer gemonitord wat je precies doet en wanneer. Maar niemand anders dan jij bepaalt welke muziek je opzet of wanneer je je brood eet.

3. Wat moet je kunnen?

Je hebt een groot rijbewijs nodig, het C-rijbewijs, en vervolgens CE om met een trailer de weg op te mogen. Daarnaast moet je een ‘Code 95’ halen, een bewijs dat je beroepsmatig een vrachtwagen mag besturen. De kosten zijn fors, maar sommige uitzendbureaus (zoals bij Carrière Zwaag) kunnen een financiële regeling met je treffen in vorm van een lening of een bepaald aantal uren werk als tegenprestatie.

4. Wat voor type moet je zijn?

Je moet goed alleen kunnen zijn, stressbestendig zijn (de levering heeft een deadline) én het leuk vinden om onderweg te zijn. Daar komt bij: de meeste mensen op de weg zijn géén professionals en dat leidt wel eens tot ergernis. Mensen kunnen er ook slecht tegen als jij staat te lossen en zij moeten wachten. Heb je een dikke huid? Dat is zeker een voordeel.

5. Wat verdien je? Kun je uitblinken en doorgroeien?

Gemiddeld verdienen vrachtwagenchauffeurs zo’n 600 euro netto in de week voor 45 uur. Daar zitten dan ook wat overuren bij in. Doorgroeien naar een kantoorfunctie, zoals planner, is zeker mogelijk. Je praktijkervaring is dan in je voordeel.