Beroep in de spotlight: Schoonmaker

Gepubliceerd: 24 februari 2020
Waar kun je werken en hoe ziet je dag eruit?

Overal moet het schoon, dus je kunt ook letterlijk overal aan de slag: scholen, bedrijfspanden, bij mensen thuis, overal ben je welkom. Meestal gaat het om werk voor een paar uur per dag en daarom is het ideaal als bijverdienste als je ’s ochtends of ’s avonds wat tijd over hebt. Je ziet ook vaak dat stellen het samen doen. Gezellig!

Afhankelijk van de opdracht werk je alleen of in een klein team. Het is heel zelfstandig werk – je moet wel een lijst afwerken of je krijgt instructies van de opdrachtgever of een collega, maar hoe je dat dan verder doet is aan jou.

Wat is je rol in de organisatie?

Onderschat de rol van een schoonmaker niet! Als het niet goed gebeurt, dan verliest je baas zijn opdrachtgever. En voor het werkplezier van mensen maakt het ook echt uit hoe schoon hun werkomgeving is.

Wat zijn de beste en de mindere kanten van je functie?

Er zijn voordelen én nadelen aan het werk van schoonmaker. Het is zelfstandig werk (voordeel), maar dat kan ook betekenen dat je soms alleen werkt in een verder leeg, donker gebouw. Een vies toiletblok schoonmaken is niet altijd leuk, maar het voordeel is dat je eer van je werk hebt: je ziet resultaat. Nog een groot voordeel: het is heel flexibel werk. Wil je uitbreiden, dan is dat meestal geen probleem. Als je wilt, kun je ook fulltime aan de slag.

Wat moet je kunnen?

Netjes werken, niks overslaan en goed doorwerken. Ook als er niemand meekijkt. Dat lukt niet iedereen! Met sommige materialen en werktuigen (bijvoorbeeld een dweilmachine) moet je leren werken, maar over het algemeen kan dat terwijl je werkt.

Wat verdien je en kun je uitblinken en doorgroeien?

Je verdient rond de 11 euro per uur. Er zijn allerlei mogelijkheden om door te groeien: je kunt een eigen ploeg krijgen en anderen laten zien hoe ze het werk moeten doen. Als je het goed doet, kun je er een fulltime baan uithalen.