Beroep in de spotlight: Productiemedewerker

Gepubliceerd: 23 april 2019

Op zoek naar een baan? We laten je graag kennismaken met beroepen die misschien wat voor jou zijn. Ontdek hier alles over de functie productiemedewerker.

Waar kun je werken?

Produceren betekent dingen maken en je kunt het zo gek niet bedenken of er komen productiemedewerkers aan te pas. Je helpt spullen maken of onderdelen, brood of soeppakketten, apparaten of machines. En dat gebeurt dus overal. Je kunt daarom overal werken.

Hoe ziet je dag eruit?

Meestal zijn er twee ploegen: een groep die vroeg in de ochtend start en tot een uur of drie werkt. De andere groep begint juist op dat tijdstip en werkt tot middernacht.

Het is lastig om te zeggen wat je moet doen, omdat dat natuurlijk samenhangt met de productie waaraan je meewerkt. Soms moet je groente op een band gooien, een andere keer een machine bedienen, spullen klaarzetten of inpakken, iets zagen of schroeven.

Wat is je rol in de organisatie?

De productiemedewerkers staan aan de basis van een onderneming. Zonder hen valt alles stil, rolt er niks van de band, komt er niets in de winkel of supermarkt.

Wat moet je kunnen?

Het meeste productiewerk is ongeschoold werk. Je hebt geen opleiding nodig, na een kleine uitleg ga je aan de slag. Bij veel banen is het ook niet zo belangrijk of je goed Nederlands spreekt. Je moet een doorzetter zijn en tegen een stootje kunnen. Het is soms fysiek behoorlijk zwaar werk. Of je werkt bij lage of juist hoge temperaturen bijvoorbeeld. Verder moet je kunnen samenwerken, want je werkt meestal in een grotere groep.

Wat zijn de leuke en de minder leuke kanten van het werk?

Het is mooi dat wat je doet echt van belang is, een rol speelt. Wat jij vandaag maakt, ligt morgen in de winkel. Het kan soms wel een beetje saai zijn. Maar dat heeft als voordeel dat je intussen wel naar muziek kunt luisteren of met je collega’s kan praten. En intussen verdien je nog lekker ook!

Kun je uitblinken en doorgroeien?

Wie wil, heeft volop kansen om door te groeien naar operator of bandleider bijvoorbeeld. In veel magazijnen kun je chef worden en in technische bedrijven krijg je vaak de kans een heftruck-chauffeursopleiding te doen. Qua opleidingen werken veel bedrijven samen met ROC’s zodat je een mbo3 of 4 kunt doen. Er is altijd behoefte aan mensen, dus grijp je kans!

Wat verdien je?

Gemiddeld verdien je 1700 euro netto, en dat is best aanzienlijk. Dat komt omdat je voor van alles en nog wat toeslagen krijgt, zoals voor ploegendiensten, en dat maakt het aantrekkelijk.

BEKIJK DE VACATURES