Beroep in de spotlight: Jachtinterieurbouwer

Gepubliceerd: 9 januari 2020

De mooiste en meest luxe jachten hebben geen kant-en-klaar interieur. Nee, dat wordt per kajuit met de hand ingebouwd. Elk onderdeel van de jacht wordt gemaakt door een specialistisch team. En dat zijn er veel! Naast interieurbouwers zijn er ook schilders, spuiters, monteurs en facilitair medewerkers. 

Functie Jachtinterieurbouwer

Als interieurbouwer werk je in een klein team met de prachtigste houtsoorten. Het komt aan op de details. Perfectie is geen ambitie, maar eerste vereiste!

werken-in-de-jachtbouw-carriere-uitzendbureau.pngBron: Feadship.nl

Waar kun je werken en hoe ziet je dag eruit?

Er zijn in Nederland verschillende jachtbouwers die in opdracht luxe schepen en jachten maken. De business is booming, dus voor een gediplomeerd en ervaren jachtinterieurbouwer is altijd werk. Je dagen zijn steeds verschillend. Dat hangt samen met de voortgang van het hele schip. Je begint, meestal als duo, met voorbereiden en de achtertimmerwerken. Vervolgens worden de compartimenten aangeleverd vanaf de fabriek en bouw je die in. Tenslotte verzorg je de afwerking.

Wat zijn de beste en wat de mindere kanten van je functie?

Je werkt met prachtige materialen op schitterende, kapitale schepen op soms heel bijzondere plekken. Sommige jongens vliegen wel eens naar Nice om vervolgens met een helikopter naar Monaco gebracht te worden voor een refit bijvoorbeeld. Minder leuk is dat je soms met wispelturige opdrachtgevers te maken hebt. Heb je net iets af, bevalt het niet en moet het er toch weer uit…

Wat moet je kunnen?

De meeste jachtinterieurbouwers komen van het hout- en meubileringscollege of een andere timmeropleiding. Twee gouden handen en een ware passie voor schepen zijn basisvoorwaarden. Ervaring in de timmerindustrie is vanzelfsprekend, net als een specialisatie als scheepstimmerman jachtinterieur.

Wat voor type moet je zijn?

Je werkt vaak met een hoop man tegelijkertijd op een betrekkelijk klein oppervlak: het schip. Dat betekent dat je goed moet kunnen communiceren. Overleggen wie wanneer wat doet. Zoals gezegd moet je heel precies kunnen en willen werken. Waar je bij andere timmeropdrachten misschien nog wel weg komt met een hoekje van 91 graden in plaats van de vereiste 90, een krasje aan de achterkant of schaafje te veel, is dat bij deze tak van sport ondenkbaar.

Wat verdien je? Kun je uitblinken en doorgroeien?

Je verdiensten zijn afhankelijk van de werkgever – grote jachtbouwers bieden vaak meer. Het schommelt tussen 2000 euro bruto per maand voor een starter tot aan 3200 euro. Doorgroeien kan zeker, bijvoorbeeld naar teamleider of een meer zelfstandige functie.

Bekijk de vacatures hier