Beroep in de spotlight: Brandwacht & Heetwerkwacht

Gepubliceerd: 1 januari 2019
Functies: brandwacht en heetwerkwacht

Een brandwacht/heetwerkwacht wordt ingezet op plaatsen waar brand kan ontstaan als gevolg van werkzaamheden. Je zorgt dat iedereen zich aan de regels houdt en grijpt in bij brand en calamiteiten.

1. Waar kun je werken en hoe ziet je dag eruit?

Het is verplicht om bij werkzaamheden met vuur, zoals bij lassen, een heetwerkwacht in te schakelen. Die waarborgt de veiligheid. Iedere dag is anders. De ene keer sta je op een oorlogsschip en de andere keer op een chemieplant. Vaak werk je op gewone tijden, maar bij calamiteiten of bij volcontinudiensten word je ook daarbuiten opgeroepen.

2. Wat is je rol in de organisatie?

Je bent verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, die van je collega’s en die van iedereen daaromheen. Belangrijker kan bijna niet.

3. Wat zijn de beste en wat zijn de mindere kanten van je functie?

Die afwisseling is natuurlijk fantastisch. Ook de werktijden variëren enorm: regelmatig overdag vrij en om middernacht beginnen. Sommige mensen vinden dat heerlijk. Ook leuk: je werkt vaak buiten, al is dat minder bij tien graden vorst. En hoogzomer aan de slag in de machinekamer van een schip? Mwah.  

4. Wat moet je kunnen?

Als heetwerkwacht heb je de diploma’s VCA Basis, Buitenwacht, KBM + WSA en Gasmeten nodig. Voor de functie van brandwacht moet je in het bezit zijn van het Rijksdiploma Brandwacht. Daarnaast word je niet zenuwachtig van een beetje hoogte en sta je stevig in je schoenen. Ja, er is soms paniek, maar daar heb jij geen last van. Op gekke tijden werken vind je prima.

5. Wat verdien je en kun je uitblinken en doorgroeien?

In dit vak krijg je een basissalaris, maar dat is bij Carrière altijd hoger dan standaard in de markt. Verder veel toeslagen vanwege onregelmatige werktijden. Als uitzendkracht zit doorgroeien er niet echt in, tenzij je bij de brandweer gaat. Soms nemen werkgevers je in vaste dienst en dan kun je vaak wel carrière maken. 

Bekijk de vacatures hier