Ondernemerschap in de praktijk 1

Door Peter van der Helm

 

Twee op de drie Nederlanders ziet het starten van een eigen bedrijf als een goede carrièrestap. Twee derde! We zijn een ondernemend volkje, zo lijkt. Maar als je naar de praktijk kijkt zijn er toch maar weinig mensen die daadwerkelijk deze mooie stap zetten. Het percentage stijgt weliswaar, maar toch waren het er in 2016 nog geen 200.000 (bron: KvK).

 

Waarom al die anderen het niet doen? Daar hebben ze goede redenen voor, ongetwijfeld. Maar ook veel slechte, en daar wil ik het eens over hebben. Ik geef je vijf redenen die je niet tegen zouden moeten houden.

 

Vijf slechte redenen om geen ondernemer te worden

 

1 Mijn zekerheid van salaris, pensioen en doorbetaling bij ziekte valt weg

Jammer, maar helaas: zekerheid bestaat ook in loondienst niet! Je werkgever kan failliet gaan, er kan een reorganisatieronde komen, je pensioenfonds kan leeg getrokken zijn tegen de tijd dat jij achterover wilt gaan leunen. Daarnaast kan je als zelfstandige ook ziekte en arbeidsongeschiktheid op verschillende manieren afdekken.

 

2. Als ondernemer sta ik er helemaal alleen voor

Dat is alleen waar als jij dat wilt. Als franchisenemer bijvoorbeeld ben je 100 procent ondernemer, maar heb je wel een sterk netwerk en een grote organisatie achter je.

 

3. Als ondernemer ben je 80 uur per week in touw

Ho, ho natuurlijk zul je als ondernemer piekweken kennen, maar jij bent de baas, hè. Als jij op een mooie vrijdag de boel de boel laat en die klussen op een ander tijdstip wilt doen, is er niemand die zegt dat dat niet mag.  

 

4. Je moet allerlei dingen doen waar je geen zin in hebt (of geen verstand van hebt)

Boekhouden. Salarisadministratie. Financiële planningen, prognoses, marktverkenningen. Landelijke advertentiecampagnes, radio- en tv-spotjes. Geen zin in? Tja, het hoort bij ondernemerschap. Maar je hoeft het niet allemaal zelf te doen. Ook dit is als je franchisenemer bent in één keer geregeld.

 

5. Je moet uit je comfortzone

Ja, dat is waar. Ondernemers moeten uit hun comfortzone om vooruit te komen. Ze moeten per definitie onbetreden terrein op, daar ligt de winst. Maar is dat een goede reden om iets niet te doen? Wil je adrenaline, zelf behaalde resultaten, jezelf ontwikkelen plus eigen baas zijn? Jij bent de enige die dat kan bepalen!

 

Natuurlijk zijn er ook slechte redenen om wél ondernemer te worden. Daarover de volgende keer. Wat is jouw reden om niet te ondernemen?