Ondernemer in de spotlight: Zwaag

Vertel eens wat over Carrière Zwaag?

Het gaat lekker! We zijn gespecialiseerd in de transportbranche en hebben nu wekelijks zo’n zestig man aan het werk. Veel van mijn chauffeurs werken al jaren voor me. Ik ga voor de langdurige relaties, mensen neerzetten waar ze op hun plek zijn. Dat werkt.

We werken met twee personen op kantoor: ikzelf en Patrick Mulders. Vorig jaar hebben we een groter pand betrokken. Als alles blijft lopen zoals ik wil, openen we over een tijdje nog een vestiging in Flevoland.

 

Waarom de transport?

Dat is niet vreemd als je weet dat mijn vader chauffeur was en ik op mijn derde al bij hem op schoot zat, achter het stuur. Toen ik 13 jaar was ging ik de auto’s wassen, op mijn 16de werd ik monteur,
daarna ben ik zelf internationaal chauffeur en later rijinstructeur geworden. Na een baan als planner bij een logistiek uitzendbureau ben ik voor mezelf begonnen. Ik spreek dus de ‘taal’, dat is een voordeel in de contacten met opdrachtgevers en werknemers.

 

Waarom ben je franchisenemer geworden?

Eerlijk gezegd is dat door omstandigheden gedwongen. Maar nu het eenmaal zo is, hoor je mij niet klagen. Ik word ondersteund bij administratieve zaken, marketing, wet- en regelgeving enzovoort. Zaken die gewoonlijk veel tijd en energie kosten van een zelfstandig ondernemer. Dus kan ik mij nu meer richten op het bemiddelen en contacten onderhouden. Franchisenemer zijn is ondernemen, maar dan een stuk relaxter.

 

Waarom heb je voor Carrière gekozen?

Ik ben benaderd door Staffing Associates. Wat ik prettig aan hen vind is dat ik echt als partner ben binnengehaald. Mijn mening doet ertoe, ik word serieus genomen. Dat maakt dat je echt samen aan het ondernemen bent.

 

Wat vind je het leukste aan je werk?

Never a dull moment, dat vind ik het mooie. Er gebeurt altijd wel iets. De markt staat niet stil, en als er iets gebeurt moet je daar iets mee. Ik vind het ook wel grappig als nieuwe klanten je uittesten en iets schijnbaar onmogelijks van je vragen. Op vrijdag bellen dat ze acht chauffeurs willen voor de zaterdag. Als je dan even later kunt terugbellen dat je sowieso vijf man kunt leveren, geeft dat een gevoel van trots.

 

Wat is de mooiste match die je ooit gemaakt hebt?

Al mijn bemiddelingen zijn bijzonder. Iedere opdracht is bijzonder.

 

Meer weten over Duncan en zijn diensten? Neem dan contact met hem op: https://www.carriere-uitzendbureau.nl/contact/carriere-zwaag

Vijf slechte redenen om ondernemer te worden

Je kunt je natuurlijk door van alles en nog wat tegen laten houden om ondernemer te worden. Hartstikke jammer. Toch zijn er ook slechte redenen om wél ondernemer te worden. De mensen die dachten dat ondernemerschap hen gelukkig zou maken kom ik ook geregeld tegen. Ik word er altijd een beetje droevig van. Daarom: dit zijn de vijf redenen die niet tot een goede carrière leiden.

 

1: Omdat je geen baan kunt vinden

Als je heel eerlijk bent, werkte je liefst voor een baas, te midden van een grote groep collega’s. Geniet je van een gespreid bedje en lig je er wakker van als je zelf moet verzinnen wat je morgen moet doen. Niks om je voor te schamen. En ook niet als het wat langer duurt om een baan te vinden. Dan maar ondernemer worden is in ieder geval niet de oplossing.

 

2: Voor het geld

Ondernemers verdienen geld als water. Toch? Hm, ja – sommigen. Na verloop van tijd. Met heel hard werken. Wie ondernemer wordt voor het geld, komt er over het algemeen al snel achter dat het zo niet werkt. Dat ondernemer zijn je pas wat brengt als je je hart volgt. Als je je drive kent en enthousiasme voelt voor wat je doet.

 

3: Vanwege de romantiek en de status

De snelle zakenman of -vrouw. Aanbeden door iedereen. Vol charme, souplesse, stijl.  Altijd op pad, in een mooie auto of een private jet, de snelle babbel. Heb je die film gezien? Romantisch beeld, zeker, maar als je er in gelooft, zul je een harde landing maken. Er is niet veel romantisch aan ondernemerschap. Ja, er zijn hoge toppen: onverwachte successen, hartverwarmende contacten. Maar ook keihard werken. Ploeteren soms.

 

4: Omdat je dan met niets of niemand rekening hoeft te houden

Je hebt gelijk. Je hebt geen lastige baas, dat ben je zelf. Als ondernemer hoef je met niets of niemand rekening te houden. Oh ja, behalve misschien je opdrachtgevers (de klant is nog steeds koning in deze wereld). Och, en had ik wet- en regelgeving al genoemd? En oh ja, de vermaledijde arbo- en belastingdienst. Maar verder: groot gelijk.

 

5: Omdat je dan helemaal vrij bent om te doen en laten wat je wilt

Deze reden lijkt op reden 4 en is net zo min waar. Ja, je mag zelf bepalen dat je een middag vrij pakt. Je mag zelf weten wanneer je luncht. Of je luncht, zelfs. Maar een goede ondernemer is er voor zijn opdrachtgevers. Dat is ook wel eens op vrijdagavond. Of op zondagmiddag. En weet je wanneer je om de goede reden ondernemer bent? Als je dat niet eens erg vindt!

 

Ik ben helemaal vóór ondernemerschap, maar dan wel om de juiste redenen. Daarover in mijn volgende blog meer. Wat was jouw reden om te gaan ondernemen?

 

Vijf redenen die je niet tegen zouden moeten houden om te gaan ondernemen

Ondernemerschap in de praktijk 

 

Twee op de drie Nederlanders ziet het starten van een eigen bedrijf als een goede carrièrestap. Twee derde! We zijn een ondernemend volkje, zo lijkt. Maar als je naar de praktijk kijkt zijn er toch maar weinig mensen die daadwerkelijk deze mooie stap zetten. Het percentage stijgt weliswaar, maar toch waren het er in 2016 nog geen 200.000 (bron: KvK).

 

Waarom al die anderen het niet doen? Daar hebben ze goede redenen voor, ongetwijfeld. Maar ook veel slechte, en daar wil ik het eens over hebben. Ik geef je vijf redenen die je niet tegen zouden moeten houden.

 

Vijf slechte redenen om geen ondernemer te worden

 

1 Mijn zekerheid van salaris, pensioen en doorbetaling bij ziekte valt weg

Jammer, maar helaas: zekerheid bestaat ook in loondienst niet! Je werkgever kan failliet gaan, er kan een reorganisatieronde komen, je pensioenfonds kan leeg getrokken zijn tegen de tijd dat jij achterover wilt gaan leunen. Daarnaast kan je als zelfstandige ook ziekte en arbeidsongeschiktheid op verschillende manieren afdekken.

 

2. Als ondernemer sta ik er helemaal alleen voor

Dat is alleen waar als jij dat wilt. Als franchisenemer bijvoorbeeld ben je 100 procent ondernemer, maar heb je wel een sterk netwerk en een grote organisatie achter je.

 

3. Als ondernemer ben je 80 uur per week in touw

Ho, ho natuurlijk zul je als ondernemer piekweken kennen, maar jij bent de baas, hè. Als jij op een mooie vrijdag de boel de boel laat en die klussen op een ander tijdstip wilt doen, is er niemand die zegt dat dat niet mag.  

 

4. Je moet allerlei dingen doen waar je geen zin in hebt (of geen verstand van hebt)

Boekhouden. Salarisadministratie. Financiële planningen, prognoses, marktverkenningen. Landelijke advertentiecampagnes, radio- en tv-spotjes. Geen zin in? Tja, het hoort bij ondernemerschap. Maar je hoeft het niet allemaal zelf te doen. Ook dit is als je franchisenemer bent in één keer geregeld.

 

5. Je moet uit je comfortzone

Ja, dat is waar. Ondernemers moeten uit hun comfortzone om vooruit te komen. Ze moeten per definitie onbetreden terrein op, daar ligt de winst. Maar is dat een goede reden om iets niet te doen? Wil je adrenaline, zelf behaalde resultaten, jezelf ontwikkelen plus eigen baas zijn? Jij bent de enige die dat kan bepalen!

 

Natuurlijk zijn er ook slechte redenen om wél ondernemer te worden. Daarover meer in het volgende artikel. Ben je overtuigd? Lees dan snel meer over hoe wij je kunnen helpen succesvol te ondernemen. Lees hier alles over het starten van je eigen uitzendbureau.

 

Deze blog is geschreven door Peter van der Helm, Formulemanager bij Staffing Associates: de franchiseorganisatie achter het merk Carriere Uitzendbureau. 

 

blog formulemanager peter van der helm

E: p.vanderhelm@staffingassociates.nl

T: 070 - 262 22 22