Sommige mensen kunnen beter geen ondernemer worden. De redenen daarvoor heb ik je in dit artikel uit de doeken gedaan. Maar geregeld kom ik mensen tegen voor wie ondernemerschap juist de beste keuze is. In dit artikel vertel ik je wat de enorme voordelen zijn van zelfstandig aan de weg timmeren. Vijf goede redenen om ondernemer te worden.

 

 1. Je werkt voor eigen rekening

Het is anders om de beloning van je eigen inspanningen terug te zien op je bankrekening. Wie dat eenmaal ervaren heeft, wil over het algemeen niet snel meer terug. Van alle goede beslissingen pluk je zelf de vruchten. Tegelijkertijd bouw je iets op voor later. Je eigen onderneming kan op den duur een waarde gaan vertegenwoordigen. Een waarde die je kunt verzilveren door je bedrijf te verkopen.

 

 1.  Je hebt alles zelf in de hand

Nou, bijna alles. Want je moet ook het economisch tij een beetje mee hebben, natuurlijk. En laat dat nu net het geval zijn … Op dit moment ben je als ondernemer spekkoper, zoals dat heet, zeker in de uitzendbranche. Maar daarover in een later blog meer. Alles zelf in de hand, dáár wilde ik het nu over hebben. Jij bepaalt: uitbreiden? Investeren? Personeel aannemen? Verhuizen naar een ander bedrijfspand? Andere specialisatie? Als ondernemer is het aan jou. Maar ook kleinere zaken als: vanmiddag even niet, het weer is té goed. Hm, misschien hoort dat bij de grote dingen.

 

 1. Ondernemen is een uitdaging die je zelf aangaat

Je verwezenlijkt je eigen droom, niet die van iemand anders. Je volgt daarbij je eigen visie, niet die van een ander. Je hebt geen baas. Je bent eigen baas. Meer hoef ik daar niet over te zeggen, toch?

 

 1. Meer autonomie betekent meer ontwikkeling voor jezelf

Als zelfstandig ondernemer blijf je je ontwikkelen. Niet alleen omdat je daar zelf tijd voor kunt inruimen, maar ook omdat ondernemerschap dat nu eenmaal van je vergt. Je moet mee met de bewegingen in de markt. Je moet nieuwe mensen blijven ontmoeten die je nieuwe inzichten geven. Je moet dingen doen die je misschien niet durft of waar je in eerste instantie een beetje zenuwachtig van wordt. En je zult af en toe een fout maken. En ook daar groei je van.

 

 1.  Je wilt grip en sturing

Bij een werkgever bepalen anderen je toekomst, bij je eigen bedrijf doe jij dat. Als je een tijdje onderneemt, zul je ervaren dat je grip krijgt en je resultaten kunt sturen. Let op: dat gevoel is er niet meteen, maar als het komt, is het een machtig gevoel. Het is enorm bevredigend om na een jaar of vijf terug te kijken en te zien wat je voor elkaar gekregen hebt. Als werknemer kun je die ervaring nauwelijks bereiken.

 

Gaat je ondernemersbloed harder stromen als je dit leest? Volgende keer vertel ik je welke vormen van ondernemerschap er zijn en hoe je de meest geschikte vorm voor jou kiest.

Het is nogal een besluit om ondernemer te worden. Het raakt aan alle aspecten van je leven. Toch is het besluit om te gaan ondernemen pas het begin. Meteen daarna moet je kiezen welke rechtsvorm en welke samenwerkingsvorm je ondernemerschap moet aannemen. In deze blog gaan we in op de mogelijke rechtsvormen.

 

Wordt het een bv, vof of toch gewoon een eenmanszaak? Je kiest voor een bv of vof als je met een of meer partners een bedrijf begint. In de andere gevallen ligt een eenmanszaak vaak voor de hand maar is ook een bv mogelijk. Niet alleen het aantal mensen dat een onderneming gaat starten is belangrijk maar ook de grote juridische en fiscale verschillen tussen een bv enerzijds en een vof of eenmanszaak anderzijds. Denk hierbij onder andere aan het gebruik maken van diverse regelingen zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en meewerkaftrek

 

Met een bv richt je een rechtspersoon op. Hiermee kan je je persoonlijke financiële aansprakelijkheid beperken. Indien een lening wordt afgesloten om te ondernemen, staat vaak dat je nog steeds hoofdelijk aansprakelijk bent. Het is hoe dan ook verstandig om een fiscalist te raadplegen voor je je keuze maakt.

 

Loon of winstdeling?

In een bv ken je jezelf als directeur-grootaandeelhouder een salaris toe. Over dit salaris betaal je inkomstenbelasting. Daarnaast betaal je over de winst van de onderneming vennootschapsbelasting (20% of 25%). Bij een vof of eenmanszaak komt de winst uit onderneming rechtstreeks als inkomen in box 1. Puur fiscaal gezien is een bv vaak pas voordeliger als je elk jaar meer dan € 100.000 winst boekt.

 

Samenwerkingsvorm

Net zo belangrijk is de keuze van de samenwerkingsvorm. Als eenmanszaak moet je veel energie en geld steken in reclame, acties, promotie-advertenties etc. Bemoei je je graag met alles? Wil je alles in eigen hand houden? Dan is dit de beste keuze. Maar samenwerken met specialisten ligt meer voor de hand. Dat kan op allerlei manieren, waarover de volgende keer meer in Deel 2 van Wat voor ondernemer word jij – samenwerkingsvormen.

Duncan Renses (45) is Carrière-ondernemer in Zwaag. Hij is al sinds 2005 actief als uitzendondernemer, en heeft zich in 2015 aangesloten bij Carrière. Zijn specialisatie is transport en logistiek. Dat is niet zo opmerkelijk, want al vanaf zijn derde is hij gek op alles met wielen.

 

Als ondernemer moet je je tijd verdelen over zeer veel verschillende activiteiten. Het merendeel van deze activiteiten dragen niet direct bij aan een hogere omzet. Vaak zorgt het zelfs voor minder focus en legt het beslag op je kostbare tijd. Het is dan ook niet vreemd dat veel ondernemers op zoek gaan naar een manier waarop ze ‘slim’ kunnen ondernemen. Denk hierbij aan het uitbesteden van activiteiten waar je zelf minder goed in bent. Op die manier heb je meer tijd over voor de dingen waar je echt goed in bent en het verschil maakt (lees: meer omzet).

 

In je eentje, maar niet alleen

Mijn stelling is dan ook ‘succesvol ondernemen kun je niet alleen’. Dit kan door middel van het uitbesteden van activiteiten, maar ook door het vinden van de juiste sparringpartners. Denk hierbij aan een coach met verstand van strategische ontwikkeling. Een goede boekhouder of accountant. Iemand die je huisstijl ontwerpt en iemand die je website bouwt en onderhoudt. Een marketeer die je online advertentiecampagnes bedenkt en een ander die een foldertje voor je maakt om huis-aan-huis te verspreiden.

 

Jij bent de trekker

Bij grote klussen kun je verder samenwerken met andere zelfstandigen. Maar jij bent de trekker, voor alles wat op je pad komt. En dan is er nóg een belangrijk nadeel. Als je alleen werkt, is het lastig om een bedrijf op te zetten dat bij een verkoop waarde vertegenwoordigd. Alles hangt aan jou. Ook alle financiële risico’s.

 

Daarom samen

Als je de nadelen op een rijtje zet, zijn de voordelen van een ondernemerschap in samenwerking evident:

 • Je kunt taken verdelen
 • Je kunt je richten op waar je goed in bent
 • Je kunt sparren
 • Je hoeft niet alles zelf of alleen te beslissen
 • Je deelt verantwoordelijkheden.

 

Hoe samenwerken?

Maar ook nu zul je weer moeten kiezen: hoe werk je samen? Dat kan op allerlei manieren die verschillen in intensiteit van samenwerken en aard van de gemaakte afspraken. Bied je samen diensten aan? Koop je samen in? Sluiten je een marketing-  en distributieovereenkomsten af?

Er zijn ongelofelijk veel verschillende samenwerkingsvormen. Ik noem er een paar (de lijst is veel langer):

 • dealerorganisatie
 • franchising
 • inkoopcombinatie (inkoopvereniging)
 • joint venture
 • shop-in-shop
 • vrijwillig filiaalbedrijf

 

Vanuit mijn eigen achtergrond kan ik je vooral meer vertellen over inkoopcombinatie en franchise, twee van de meest voorkomende samenwerkingsvormen.

 

Inkoopcombinatie: samen sta je sterk

Een inkoopcombinatie is een samenwerkingsvorm tussen ondernemers (vaak op coöperatieve basis) die de inkoopcondities voor de aangesloten ondernemers proberen te verbeteren. Samen sta je sterk en dwing je lagere inkoopprijzen af of krijg je voorrang. Meestal is niemand de baas. De inkoopcombinatie neemt besluiten op basis van gelijkheid: meestal democratisch of met instemming van alle deelnemers. Meedoen is vaak relatief vrijblijvend.


Franchising: samen sta je nóg sterker

Franchising is een hechte vorm van samenwerking tussen ondernemers die onder een gemeenschappelijke naam en met een uniforme uitstraling naar buiten treden.

Het mooie van franchisen is dat je profiteert van de kracht, kennis en professionaliteit van een landelijke organisatie en die combineert met jouw lokale netwerk. Vaak neemt de franchisegever veel activiteiten bij je uit handen waardoor jij je meer focussen en het realiseren van omzet. Daar staat tegenover dat je een deel van je omzet of winst afdraagt. Maar als je uiteindelijk meer winst over houdt dan wanneer je er alleen voor staat, is dat niet zo erg.

 

Volgende keer: De voor- en nadelen van franchisen

Over de voor- en nadelen van franchisen is nog veel meer te zeggen. Daarover de volgende keer meer.  

Meer weten over franchise bij Carrière? Lees dan hier meteen verder.

John de Gans (34) is Carrière-ondernemer in Woerden. Hij timmert er sinds 2017 aan de weg en heeft als specialisaties transport, logistiek en schoonmaak. John werkte lang in loondienst, maar is blij de stap naar zelfstandig ondernemerschap gezet te hebben.